2. Wanneer een probleemrapport te versturen

Er zijn vele soorten problemen, die niet allemaal geschikt zijn voor een probleemrapport. Natuurlijk is niemand perfect dus zal het soms voorkomen dat u overtuigd bent dat u een bug in een programma heeft gevonden terwijl u in feite de syntaxis voor een commando verkeerd begrepen heeft of een typefout in een instellingenbestand gemaakt heeft (hoewel dat soms zelf al op slechte documentatie of slechte foutafhandeling in de applicatie kan wijzen). Er zijn nog steeds veel gevallen waarin het insturen van een probleemrapport duidelijk niet de juiste handeling is, en het alleen tot frustratie bij uzelf en de ontwikkelaars leidt. Omgekeerd zijn er gevallen waarin het juist kan zijn om een probleemrapport in te sturen over iets anders dan een bug—bijvoorbeeld voor een verbetering of een nieuwe mogelijkheid.

Dus hoe wordt bepaald of iets wel of niet een bug is? Een eenvoudige vuistregel is dat uw probleem geen bug is als het als een vraag kan worden uitgedrukt (meestal van de vorm Hoe doe ik X? of Waar kan ik Y vinden?). Het is niet altijd zo zwart-wit, maar de vraagregel gaat in de meeste gevallen op. Overweeg, als u een antwoord zoekt, om uw vraag aan de FreeBSD algemene vragen mailinglijst te stellen.

Enkele gevallen waar het juist kan zijn om een probleemrapport in te sturen over iets dat geen bug is zijn:

Een bug die niet reproduceerbaar is kan zelden gerepareerd worden. Als een bug slechts eenmalig voorkwam en u deze niet kunt reproduceren, en het bij niemand anders lijkt voor te komen, dan bestaat de kans dat geen van de ontwikkelaars het kan reproduceren of kan uitzoeken wat er mis is. Dit betekent niet dat het niet gebeurde, maar wel dat de kans dat uw probleemrapport ooit tot een reparatie leidt erg klein is. Om het allemaal erger te maken, worden dit soort bugs vaak veroorzaakt door falende harde schijven of oververhitte processoren — u dient altijd te proberen om deze oorzaken, indien mogelijk, uit te sluiten voordat u een PR instuurt.

Vervolgens, om te besluiten aan wie u uw probleemrapport dient te sturen, moet u weten dat de software waaruit FreeBSD bestaat uit verschillende elementen is opgebouwd:

Daarna dient u vast te stellen of het probleem actueel is. Er zijn maar weinig dingen die een ontwikkelaar meer irriteren dan het ontvangen van een probleemrapport over een bug die reeds gerepareerd is.

Als het probleem in het basissysteem zit, dient u eerst het FAQ-gedeelte over FreeBSD-versies te lezen als u niet reeds bekend bent met het onderwerp. Het is niet mogelijk voor FreeBSD om problemen in iets anders dan bepaalde recente takken van het basissysteem op te lossen, dus leidt het insturen van een bug-rapport over een oudere versie waarschijnlijk alleen tot het advies van een ontwikkelaar om naar een ondersteunde versie bij te werken om te kijken of het probleem nog steeds voorkomt. Het Security Officer Team onderhoudt de lijst van ondersteunde versies.

Als het probleem in een port zit, moet u uw Portscollectie eerst naar de laatste versie bijwerken en kijken of het probleem nog steeds van toepassing is. Wegens de hoge snelheid waarmee deze applicaties veranderen, is het onhaalbaar voor FreeBSD om iets anders dan de allernieuwste versies te ondersteunen, problemen met oudere versies van applicaties kunnen simpelweg niet worden opgelost.

All FreeBSD documents are available for download at http://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/

Questions that are not answered by the documentation may be sent to <freebsd-questions@FreeBSD.org>.
Send questions about this document to <freebsd-doc@FreeBSD.org>.