Hoofdstuk 16. Jails

Bijgedragen door Matteo Riondato.
Vertaald door Remko Lodder.
Inhoudsopgave
16.1. Overzicht
16.2. Termen en begrippen van jails
16.3. Introductie
16.4. CreeŽren en controleren van jails
16.5. Optimaliseren en administratie
16.6. Toepassing van jails

16.1. Overzicht

Dit hoofdstuk levert een uitleg van wat FreeBSD jails zijn en hoe ze gebruikt kunnen worden. Jails, soms ook wel bekend als een verbeterde vervanging van chroot omgevingen, zijn een erg krachtige tool voor systeem beheerders, maar het standaard gedrag kan ook interessant zijn voor gevorderde gebruikers.

Belangrijk:

Jails zijn een krachtig gereedschap, maar zijn geen zilveren kogel qua beveiliging. Hoewel het belangrijk is om op te merken dat het onmogelijk is voor een gevangen proces om zelf te ontsnappen, zijn er verschillende manieren waarop een ongeprivilegieerde gebruiker buiten een jail kan samenwerken met een geprivilegieerde gebruiker binnen de jail en daarmee verhoogde privileges kan krijgen in de gastheeromgeving.

De meeste van deze aanvallen kunnen worden voorkomen door ervoor te zorgen dat de jail-root niet beschikbaar is voor ongeprivilegieerde gebruikers binnen de gastheeromgeving. Buiten dat geldt als algemene regel dat onvertrouwde gebruikers met geprivilegieerde toegang tot een jail geen toegang tot de gastheeromgeving moet worden gegeven.

Na het lezen van dit hoofdstuk weet de lezer:

  • Wat een jail is, en welk doel het kan dienen in een FreeBSD installatie.

  • Hoe men een jail opbouwt, start en stopt.

  • De basis over jail beheer, zowel van binnen in de jail, als van buitenaf.

Andere bronnen met nuttige informatie over jails zijn:

  • De jail(8) handleiding. Hier kan de volledige referentie gevonden worden van het jail commando — de administratieve tool die in FreeBSD gebruikt kan worden om FreeBSD jails mee te beheren, te starten en te stoppen.

  • De mailinglijsten en de archieven hiervan. De archieven van de FreeBSD algemene vragen mailinglijst en andere mailing lijsten die gehost worden door de FreeBSD nlijstserver bevatten reeds een rijke bron van informatie over jails. Het zou altijd aantrekkelijk moeten zijn om informatie in de archieven te zoeken, of een nieuwe vraag stellen aan de freebsd-questions mailinglijst.

All FreeBSD documents are available for download at https://download.freebsd.org/ftp/doc/

Questions that are not answered by the documentation may be sent to <freebsd-questions@FreeBSD.org>.
Send questions about this document to <freebsd-doc@FreeBSD.org>.