Hoofdstuk 7. Bureaubladapplicaties

Bijgedragen door Chrisptophe Juliet.
Vertaald door René Ladan.
Inhoudsopgave
7.1. Overzicht
7.2. Browsers
7.3. Productiviteit
7.4. Documentviewers
7.5. Financiën
7.6. Samenvatting

7.1. Overzicht

FreeBSD kan een groot aantal bureaubladapplicaties draaien, zoals browsers en tekstverwerkers. De meeste hiervan zijn beschikbaar als pakketten of kunnen automatisch vanuit de Portscollectie gebouwd worden. Veel nieuwe gebruikers verwachten dit soort applicaties op hun bureaublad. Dit hoofdstuk laat zien hoe populaire bureaubladapplicaties moeiteloos geïnstalleerd kunnen worden vanuit een pakket of vanuit de Portscollectie.

Als programma's vanuit ports geïnstalleerd worden, wordt hun broncode gecompileerd. Dit kan erg lang duren, afhankelijk van wat er gecompileerd wordt en de rekenkracht van een machine. Als compileren vanuit broncode te veel tijd kost, kunnen de meeste programma's van de Portscollectie als een voorgebouwd pakket geïnstalleerd worden.

Omdat FreeBSD compatibel is met Linux®, zijn veel applicaties die voor Linux® zijn ontwikkeld beschikbaar een FreeBSD bureaublad. Het wordt sterk aanbevolen om Hoofdstuk 11, Linux® binaire compatibiliteit te lezen voordat Linux® applicaties geïnstalleerd worden. Veel ports die gebruik maken van Linux® compatibiliteit beginnen met linux-. Dit is handig om te onthouden wanneer er naar een port gezocht wordt met bijvoorbeeld whereis(1). In dit hoofdstuk wordt aangenomen dat Linux® binaire compatibiliteit is ingeschakeld voordat Linux® applicaties worden geïnstalleerd.

In dit hoofdstuk worden de volgende categoriën behandeld:

  • Browsers (zoals Firefox, Opera, Konqueror, Chromium)

  • Productiviteit (zoals KOffice, AbiWord, The GIMP, Apache OpenOffice, LibreOffice)

  • Documentviewers (zoals Acrobat Reader®, gv, Xpdf, GQview)

  • Financieel (zoals GnuCash, Gnumeric, Abacus)

Er wordt aangenomen dat de lezer van dit hoofdstuk:

Meer informatie over een multimedia-omgeving staat in Hoofdstuk 8, Multimedia. Installatie van email staat beschreven in Hoofdstuk 28, Elektronische mail.

All FreeBSD documents are available for download at https://download.freebsd.org/ftp/doc/

Questions that are not answered by the documentation may be sent to <freebsd-questions@FreeBSD.org>.
Send questions about this document to <freebsd-doc@FreeBSD.org>.