7.5. FinanciŽn

Om financiŽn via het FreeBSD bureaublad te beheren zijn er krachtige en gemakkelijk te gebruiken applicaties om te installeren. Sommige zijn compatibel met wijdverbreide bestandsformaten, zoals de formaten gebruikt door Quicken en Excel om documenten op te slaan.

Dit gedeelte behandelt deze programma's:

ApplicatieBronnenPortsAfhankelijkheden
GnuCashweinigzwaarGNOME
GnumericweinigzwaarGNOME
AbacusweiniglichtTcl/Tk
KMyMoneyweinigzwaarKDE

7.5.1. GnuCash

GnuCash is onderdeel van GNOME dat gebruikersvriendelijke en krachtige applicaties aan eindgebruikers wil leveren. Met GnuCash kunnen inkomsten en uitgaven, bankrekeningen en voorraden bijgehouden worden. Het bevat een intuÔtieve interface terwijl het erg professioneel blijft.

GnuCash levert een slim kasboek, een hiŽrarchisch systeem van rekeningen, en veel toetsenbordversnellers en auto-invul mogelijkheden. Het kan een transactie splitsen in meer gedetailleerde stukken. GnuCash kan Quicken QIF-bestanden invoeren en samenvoegen. Het kan ook met de meeste internationale datum- en valutaformaten omgaan.

GnuCash is als pakket te installeren:

# pkg_add -r gnucash

Of uit de Portscollectie:

# cd /usr/ports/finance/gnucash
# make install clean

7.5.2. Gnumeric

Gnumeric is een spreadsheetprogramma uit de GNOME bureaubladomgeving. Het maakt gebruikt van auto-invullen afhankelijk van het celformaat. Het kan bestanden in een aantal populaire formaten zoals Excel, Lotus 1-2-3 en Quattro Pro inlezen. Gnumeric ondersteunt grafieken door middel van het grafiekprogramma math/guppi. Het heeft een groot aantal ingebouwde functies en kent gebruikelijke celformaten als nummer, valuta, datum, tijd en veel meer.

Gnumeric is als pakket te installeren:

# pkg_add -r gnumeric

Of uit de Portscollectie:

# cd /usr/ports/math/gnumeric
# make install clean

7.5.3. Abacus

Abacus is een kleine en gemakkelijk te gebruiken spreadsheetprogramma. Het bevat veel ingebouwde functies die nuttig zijn in verschillende domeinen zoals statistiek, financiŽn, en wiskunde. Het kan Excel-bestanden lezen en schrijven. Abacus kan PostScriptģ uitvoer produceren.

Abacus is als pakket te installeren:

# pkg_add -r abacus

Of uit de Portscollectie:

# cd /usr/ports/deskutils/abacus
# make install clean

7.5.4. KMyMoney

KMyMoney is een persoonlijke financiŽle beheerder gebouwd voor KDE. KMyMoney poogt om alle belangrijke eigenschappen die in commerciŽle persoonlijke financiŽle beheerders zitten te bieden en te integreren. Gebruiksgemak en degelijke dubbele accounting zijn eigenschappen die worden benadrukt. KMyMoney importeert vanuit standaard Quicken Interchange Format (QIF) bestanden, houdt investeringen bij, kan met meerdere munteenheden overweg, en biedt een waaier aan rapporten. Mogelijkheden om OFX te importeren zijn via een aparte plugin beschikbaar.

Om KMyMoney als een pakket te installeren:

# pkg_add -r kmymoney2

Als het pakket niet beschikbaar is, kan de Portscollectie gebruikt worden:

# cd /usr/ports/finance/kmymoney2
# make install clean

All FreeBSD documents are available for download at https://download.freebsd.org/ftp/doc/

Questions that are not answered by the documentation may be sent to <freebsd-questions@FreeBSD.org>.
Send questions about this document to <freebsd-doc@FreeBSD.org>.