21. fejezet - A Vinum kötetkezelő

Az eredeti változatot írta:Lehey, Greg.
Tartalom
21.1. Áttekintés
21.2. Kicsik a lemezeink
21.3. A hozzáférési idők szűk keresztmetszetei
21.4. Adatintegritás
21.5. A Vinum objektumai
21.6. Példák
21.7. Az objektumok elnevezése
21.8. A Vinum beállítása
21.9. Rendszerindítás Vinum-kötetről

21.1. Áttekintés

Nem számít, milyen lemezeink is vannak, ugyanis mindig adódnak velük kapcsolatban gondjaink:

  • Kicsik.

  • Lassúk.

  • Nem elég megbízhatóak.

Ezekre a problémákra javasoltak és meg is valósítottak számos megoldást. A felhasználók egy része általában úgy védekezik ellenük, hogy több, gyakran redundánsan tároló lemezt használ. A különféle kártyák és hardveres RAID-vezérlők támogatása mellett a FreeBSD alaprendszerében megtalálható egy blokkos eszközmeghajtóként a Vinum kötetkezelő is, amellyel virtuális lemezmeghajtókat lehet létrehozni. Tehát a Vinum egy olyan ún. kötetkezelő, vagyis virtuális lemezkezelő, ami az említett három problémára próbál megoldást adni. A Vinum a hagyományos lemezes tárolásnál jóval nagyobb rugalmasságot, teljesítményt és megbízhatóságot biztosít, valamint ismeri a RAID-0, RAID-1 és RAID-5 modelleket külön-külön és kombinálva is.

Ebben a fejezetben összefoglaljuk a hagyományos lemezes tárolás jellegzetes problémáit és bemutatjuk a Vinum kötetkezelőt.

Megjegyzés:

A FreeBSD 5-ös verziójától kezdve a Vinumot újraírták a GEOM-nak megfelelően (19. fejezet - GEOM: A moduláris lemezszervező rendszer), megtartva az eredeti elgondolásokat, elnevezéseket és a lemezen tárolt metaadatok formátumát. Ezt az újraírt változatot nevezik gvinumnak (GEOM vinum). A szövegben a Vinumra kizárólag csak általánosságban hivatkozunk, függetlenül az implementációjától. Most már az összes parancsot a gvinum használatával kell kiadni, illetve a hozzá tartozó modul neve vinum.ko-ról geom_vinum.ko-ra változott és a megfelelő eszközleírók a /dev/vinum könyvtár helyett a /dev/gvinum könyvtárban találhatóak. A FreeBSD 6. verziójától pedig a régi Vinum implementáció többé már nem is része az alaprendszernek.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.