28.9. Levelezés betárcsázós kapcsolattal

Ha statikus IP-címünk van, akkor az alapértelmezett beállítások tökéletesen megfelelőek számunkra. Csupán a gépünkhöz tartozó internetes címet kell megadnunk a gépünk nevének és a sendmail elvégzi a többit.

Ha viszont dinamikusan kiosztott IP-címmel rendelkezünk és betárcsázós PPP kapcsolaton keresztül csatlakozunk az internethez, akkor valószínűleg az internet-szolgáltató levelező szerverén van egy postaládánk. Most tegyük fel, hogy a internet-szolgáltató tartománya a szolgaltato.net és a felhasználói név a felhasznalo, a gépünk neve pedig otthoni.bsdm, valamint az internet-szolgáltató részéről levelezésre a relay.szolgaltato.net gépet használhatjuk.

A postaládánkból úgy tudjuk letölteni a leveleket, ha telepítünk hozzá egy programot. Erre a feladatra a fetchmail hibátlanul alkalmas, mivel több különböző protokollt ismer. Ez a program csomagként vagy a Portgyűjteményből (mail/fetchmail) is elérhető. Az internet-szolgáltatók erre általában a POP protokollt ajánlják fel. Ha a felhasználói PPP alkalmazást használjuk, állítsuk be az /etc/ppp/ppp.linkup állományt a következő módon és így a csatlakozáskor maguktól letöltődnek a leveleink:

MYADDR:
  !bg su felhasznalo -c fetchmail

Ha a sendmail segítségével küldjük tovább a leveleket a nem helyi hozzáférések felé (ahogy azt lentebb is láthatjuk), akkor minden bizonnyal a csatlakozáskor arra is szükségünk lesz, hogy a leveleket tároló sor is feldolgozódjon. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha az /etc/ppp/ppp.linkup állományba a fetchmail parancs után a következőt tesszük:

  !bg su felhasznalo -c "sendmail -q"

Ez a példa feltételezi, hogy az otthoni.bsdm gépen van egy felhasznalo nevű felhasználónk. Az otthoni.bsdm gépen a felhasznalo felhasználói könyvtárában hozzunk létre egy .fetchmailrc állományt:

poll szolgaltato.net protocol pop3 fetchall pass TitkosJelszo

Ezt az állományt csak és kizárólag a felhasznalo olvashatja, mivel szerepel benne a hozzá tartozó TitkosJelszo.

Úgy tudunk a megfelelő from: fejléccel küldeni, ha felvilágosítjuk a sendmail programot, hogy ne az címet, hanem a címet használja. Sőt, a gyorsítás kedvéért a sendmail számára érdemes elárulni, hogy a relay.szolgaltato.net címen keresztül küldjön.

A munka elvégzéséhez elegendő az alábbi .mc állomány:

VERSIONID(`otthoni.bsdm.mc 1.0')
OSTYPE(bsd4.4)dnl
FEATURE(nouucp)dnl
MAILER(local)dnl
MAILER(smtp)dnl
Cwlocalhost
Cwotthoni.bsdm
MASQUERADE_AS(`szolgaltato.net')dnl
FEATURE(allmasquerade)dnl
FEATURE(masquerade_envelope)dnl
FEATURE(nocanonify)dnl
FEATURE(nodns)dnl
define(`SMART_HOST', `relay.szolgaltato.net')
Dmotthoni.bsdm
define(`confDOMAIN_NAME',`otthoni.bsdm')dnl
define(`confDELIVERY_MODE',`deferred')dnl

Az előző szakaszban találhatjuk meg annak a módját, hogy miként varázsoljunk ebből az .mc állományból egy sendmail.cf állományt. A sendmail.cf frissítése után pedig ne felejtsük el a sendmail újraindítását!

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.