8. fejezet - A honlap

Tartalom
8.1. Előkészületek
8.2. A honlapok előállítása
8.3. A generált honlapok telepítése a webszerverre
8.4. Környezeti változók

8.1. Előkészületek

A honlap előállításához elsősorban elegendő szabad területet kell keresnünk valamelyik merevlemezünkön. Ennek mennyisége a választott módszertől függően úgy nagyjából 200 MB-tól 500 MB-ig terjedhet. Ez a becslés magában foglalja az SGML eszközökhöz, a CVS repository megfelelő részeihez, valamint a honlap generálásához szükséges lemezterületet.

Megjegyzés:

Mindig ellenőrizzük, hogy a dokumentáció előállításához használt portok frissek legyenek. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor a portok telepítése előtt a pkg_delete(1) paranccsal töröljük a korábbi változatukat. Például ha a jade-1.2 csomagra van szükségünk és a rendszerünkön már megtalálható a jade-1.1, akkor a következőt kell tennünk:

# pkg_delete jade-1.1

A honlap előállításához ebben a fejezetben most két módszert adunk meg:

  • A csup parancs használatával hozzuk létre és tartsunk karban a gépünkön a források helyi másolatát valamelyik CVSup szerverről. Ez a legegyszerűbb megoldás, mivel semmilyen további szoftver telepítését nem igényli. Ehhez a következő szakaszban megadott supfile állomány mindig a szükséges állományok legfrissebb változatát kéri le. Ez abban az esetben tökéletesen megfelelő, ha egyszerűen csak le akarjuk generálni a honlapokat és nem kívánunk a forrásokkal dolgozni.

    Megjegyzés:

    A csup(1) a FreeBSD 6.2-RELEASE kiadástól az alaprendszer része. Amennyiben még a FreeBSD egy korábbi változatát használjuk, akkor ezt a programot a Portgyűjteményből a net/csup port telepítésével érhetjük el.

  • A cvsup parancs használatával "CVS módban" hozzunk létre és tartsunk karban egy helyi CVS repositoryt a szükséges állományokkal. Ehhez például a net/cvsup-without-gui port telepítését kell elvégeznünk, ezáltal viszont egy sokkal rugalmasabb módszert nyerünk abban az esetben, ha gyorsan és könnyedén hozzá szeretnénk férni a doc és www repositorykban tárolt állományok különböző revízióihoz, előzményeihez vagy éppen tárolni szeretnénk a FreeBSD központi CVS repositoryjába.

8.1.1. Az egyszerű megoldás: a csup használata

A csup az alaprendszer része lett, de egy ideje már nagyon sokan használják, többek közt a saját portgyűjteményük frissítésére. A most következő példa supfile állománnyal a honlapok előállításához szükséges állományokat tudjuk elérni:

#
# Ezzel a konfigurációs állománnyal a FreeBSD honlapjának
# legenerálásához szükséges gyűjteményeket tudjuk elérni.
#
# A http://www.freebsd.org/doc/handbook/mirrors.html honlapon található
# felsorolásból válasszuk ki a hozzánk legközelebb elhelyezkedő CVSup
# tükrözést.

*default host=cvsup10.FreeBSD.org
*default base=/var/db
*default prefix=/usr/build
*default release=cvs tag=.
*default delete use-rel-suffix
*default compress

# A FreeBSD repository teljes doc ágát lekérjük.

doc-all

# Lekérjük a honlap forrásait.

www

# A holnapok előállításához szükséges néhány alapvető port lekérése.

ports-base

A default host helyére természetesen ne felejtsük el megadni a hozzánk legközelebb elhelyezkedő CVSup tükrözést (például cvsup.hu.FreeBSD.org), illetve a default prefix bejegyzésnél azt a könyvtárat, ahová a lekért állományokat szeretnénk elhelyezni. Ezután az így kitöltött mintát mentsük el például doc-www-supfile néven és adjuk ki a következő parancsot:

# csup -g -L2 doc-www-supfile

A parancs lefutásának eredményeképpen ekkor tehát a default prefix értékeként megadott könyvtáron belül létrejönnek a doc/, www/ és ports/ alkönyvtárak (amely a példánkban a /usr/build volt). Ebben a könyvtárban fogjuk egyébként létrehozni az állományokat, ezért ezt érdemes egy olyan állományrendszerre tenni, ahol tehát elegendő szabad terület áll rendelkezésre.

Remek! Most lépjünk tovább a honlap előállításáról szóló részhez.

8.1.2. A rugalmasabb megoldás: saját doc és www repositoryk létrehozása és karbantartása

Ez a módszer több lehetőséget kínál, viszont cserébe telepítenünk kell hozzá a net/cvsup-without-gui portot vagy csomagot.

Megjegyzés:

A net/cvsup-without-gui port fordításához szükséges a lang/ezm3 port, vagyis egy Modula 3 fordító. Ennek a fordítása viszonylag sok időt vesz igénybe és ráadásul a legtöbben nem is használják másra, ezért a CVSup telepítéséhez elsősorban a csomagok használatát javasoljuk.

A CVSup program rendelkezik egy speciális, ún. "CVS móddal", amelynek köszönhetően lehetővé teszi a CVS repositoryt alkotó ,v állományok elérését. Ez a funkció jelenleg még nem érhető el a csup programban. A CVSup részletes bemutatását a FreeBSD kézikönyv A források szinkronizálása című részében olvashatjuk.

A most következő supfile állomány lekéri a holnapok előállításához szükséges gyűjteményeket és létrehozza a CVS repository helyi másolatát:

#
# Ezzel az állománnyal létre tudjuk hozni a CVS repository egy olyan
# helyi másolatát, amelyben csak a FreeBSD holnapjának előállításához
# szükséges gyűjtemények találhatóak meg.  Jelen pillanatban *kizárólag*
# a cvsup paranccsal fog működni (a csup programmal tehát nem)

*default host=cvsup10.FreeBSD.org
*default base=/var/db
*default prefix=/usr/dcvs
*default release=cvs
*default delete use-rel-suffix
*default compress

# A honlapok generálásához az alábbi gyűjteményekre lesz szükségünk:

ports-base
doc-all
www

# A CVS funkciókhoz még ezek a gyűjtemények is kelleni fognak:

cvsroot-common
cvsroot-ports
cvsroot-doc

A default host sorban értelemszerűen a hozzánk legközelebb elhelyezkedő CVSup tükrözést adjuk meg (például cvsup.hu.FreeBSD.org), illetve a default prefix bejegyzésnél pedig azt a könyvtárat, ahol a repository állományait kívánjuk tárolni. Valamilyen, például doc-ww-cvsfile néven mentsük el ezt a mintát és adjuk ki a következő parancsot:

# cvsup -g -L2 doc-www-cvsfile

Továbbá érdemes még a parancsértelmezőnk indítóállományaiban beállítani a CVSROOT környezeti változó értékét is. Például vegyük fel az alábbi sort a .cshrc állományunkba:

setenv CVSROOT /usr/dcvs

Ennek megadásával a repositoryval kapcsolatos műveletek elvégzésekor a (lentebb látható) parancsból elhagyhatjuk a -d paraméter megadását.

Jelenleg a repositoryban tárolt állományok befogadásához legalább 400 MB tárterületre lesz szükségünk. A honlapok előállítása során ezen felül ideiglenesen még nagyjából további 200 MB hely kellhet. A cvsup parancs lefutása után már ki is kérhetjük a forrásokat a munkakönyvtárunkba:

# mkdir /usr/build
# cd /usr/build
# cvs -d /usr/dcvs -R co -AP doc www ports

Ez a parancs lényegében ugyanannak felel meg, ahogy a csup kéri le az állományokat a CVSup szervertől. A folyamat befejeződése után a munkakönyvtárban tehát tulajdonképpen ugyanazokat fogjuk találni, mint az egyszerűbb, csup alapú módszer esetében.

Az imént bemutatott cvsup parancs folyamatos használatával tudjuk rendszeresen karbantartani a CVS repository helyi másolatát. Az első esetben még viszonylag sok állomány fog letöltődni, azonban a későbbiekben már viszont csak néhány percet vesz igénybe a frissítés.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.