8.4. Környezeti változók

CVSROOT

A CVS állományait tároló könyvtár gyökere. Ha a CVSup alapú módszert alkalmazzuk, akkor érdemes a hozzá tartozó változót beállítanunk:

# CVSROOT=/usr/dcvs; export CVSROOT

A CVSROOT egy környezeti változó. Vagy a paranccsorban, vagy pedig a parancsértelmezőnknek megfelelő konfigurációs állományban (például .profile) kell beállítanunk. Ennek pontos mikéntjét maga a parancsértelmező határozza meg (a fenti parancsban például a bash és a hozzá hasonló parancsértelmezők által alkalmazott megadási mód látható).

ENGLISH_ONLY

Ha beállítjuk és nem üres, akkor a folyamat során csak az angol nyelvű oldalak fognak elkészülni, a fordítások figyelmen kívül maradnak. Például:

# make ENGLISH_ONLY=YES all install

Ha le akarjuk tiltani az ENGLISH_ONLY hatását és az összes oldalt az összes elérhető fordítással létrehozni, akkor az ENGLISH_ONLY változónak adjunk üres értéket:

# make ENGLISH_ONLY="" all install clean
WEB_ONLY

Ha beállítottuk és az értéke nem üres, akkor hatására csak a www könyvtárban található HTML oldalak állítódnak elő és telepítődnek. Ilyenkor a doc könyvtár teljes tartalma (kézikönyv, GYIK és egyéb leírások) figyelmen kívül marad.

# make WEB_ONLY=YES all install
WEB_LANG

Ha beállítottuk, akkor a www könyvtáron belül csak a benne megadott nyelvekhez tartozó könyvtárak fognak előállítódni. Az angol kivétel tehát ilyenkor minden más nyelv kimarad a feldolgozásból. Például:

# make WEB_LANG="el es hu nl" all install
NOPORTSCVS

Ennek megadásakor a Makefile állományok nem kérnek ki állományokat a portokhoz tartozó repositoryból. Ehelyett a szükséges állományokat közvetlenül a /usr/ports könyvtárból (vagy ahova a PORTSBASE változó értéke mutat) fogják átmásolni.

A WEB_ONLY, WEB_LANG, ENGLISH_ONLY és NOPORTSCVS változók a make programhoz tartoznak. Ezek értékét az /etc/make.conf állományban, vagy környezeti változókhoz hasonlóan parancssorból, illetve a parancsértelmező konfigurációs állományaiban állíthatjuk be.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.