Naplózó UFS használata asztali számítógépeken

Kiagias, Manolis

Verzió: 43184
Jogi közlemény
2013-11-13 07:52:45 írta hrs.
Kivonat

A naplózó állományrendszerek egy napló segítségével rögzítik az összes bennük lezajlott tranzakciót, ezzel igyekszenek megőrizni egy rendszeromlást vagy áramkimaradást követően a rajtuk tárolt adatok épségét. Noha még így is előfordulhat, hogy elveszítjük az adott pillanatban el nem mentett változtatásainkat, a naplózás viszont az állományrendszer számára tökéletes védelmet nyújt a rendszer szabálytalan leállása során keletkező sérülések ellen. Alkalmazása továbbá jelentős mértékben lerövidíti a helyreállításhoz szükséges ellenőrzés idejét. A FreeBSD alaprendszerben megtalálható UFS állományrendszer önmagában nem tartalmaz naplózást, azonban a FreeBSD 7.X változataiban már megjelent egy olyan GEOM-osztály, amellyel az állományrendszertől független módon ezt meg tudjuk valósítani. Ebben a cikkben bemutatjuk miként alakítsunk ki UFS alapú naplózást egy hétköznapi asztali számítógépen.

Fordította: Páli Gábor, utolsó ellenőrzés: 2010.11.28.

[ Fejezetekre darabolt dokumentum / Teljes dokumentum ]

Tartalom
1. Bevezetés
2. Naplózás FreeBSD alatt
3. A FreeBSD telepítése során elvégzendő lépések
4. A naplózás beállítása
5. A naplózás használata során felmerülő hibák kezelése
6. Ajánlott olvasmányok

1. Bevezetés

Míg az ipari szervereket általában alaposan felkészítik az esetlegesen bekövetkező váratlan leállásokra, addig egy átlagos asztali számítógép teljesen kiszolgáltatott az áramkimaradások, a véletlen újraindítások és minden más olyan beavatkozás számára, amelyek a rendszer nem szabályos leállását eredményezik. A Soft Updates ilyen helyzetekben általában hatékonyan védelmezi az állományrendszert, ez azonban a legtöbb esetben egy hosszadalmasabb háttérbeli ellenőrzést von maga után. Nagyon ritkán viszont az állományrendszer olyan mértékben károsodik, hogy a helyreállításához már felhasználói beavatkozás szükségeltetik és gyakran adatvesztéssel is jár.

A GEOM alrendszerhez nemrég hozzáadott új naplózási képesség az ilyen szituációkban remekül alkalmazható, és ennek köszönhetően szinte egyáltalán nem igényel időt a sérült állományrendszer ellenőrzése, illetve gondoskodik a legutolsó stabil állapot villámgyors visszaállításáról.

Ebben a cikkben bemutatunk egy eljárást, amely segítségével UFS állományrendszerekhez tudunk naplózást beállítani hagyományos asztali számítógépeken (feltételezzük, hogy az operációs rendszer és az adatok egyetlen merevlemezen helyezkednek el). A folyamatot a FreeBSD telepítésén keresztül ismertetjük, és olyan lépesekre bontottuk, hogy lehetőleg kerüljük a bonyolultabb parancssori műveleteket.

A cikk elolvasása során megismerjük:

  • a FreeBSD telepítése során hogyan hagyjunk helyet a napló számára;

  • hogyan töltsük be és engedélyezzük a geom_journal modult (vagy építsük be egy saját rendszermagba);

  • hogyan alakítsuk át a már meglevő állományrendszereinket naplózóvá, az /etc/fstab állományban milyen beállításokat kell megadnunk a csatlakoztatásukhoz;

  • hogyan állítsuk be a naplózást új (üres) partíciókon;

  • hogyan oldjuk meg a naplózással kapcsolatban leggyakrabban jelentkező problémákat.

A cikk elolvasásához ajánlott:

  • a UNIX(R) és a FreeBSD alapvető fogalmainak ismerete;

  • a FreeBSD telepítés menetének és a sysinstall alkalmazás ismerete.

Figyelem:

Az itt megadott eljárás alapvetően egy új rendszer telepítésének esetére vonatkozik, ahol még semmilyen felhasználói adatot nem tárolunk a lemezen. Természetesen ez a módszer átültethető működő, éles rendszerekre is, azonban ilyenkor mindig készítsünk biztonsági mentést mielőtt nekikezdenénk. Ugyanis amikor ilyen alacsony szinten dolgozunk lemezekkel és partíciókkal, bármilyen hiba könnyedén végzetesnek bizonyulhat az adatainkra nézve.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.