3. Miért nem ismert jobban a BSD?

Számos ok miatt, a BSD relatíve ismeretlen:

  1. A BSD fejlesztőit gyakran jobban érdekli, hogy a kódot javítgassák, minthogy marketinget szervezzenek köré.

  2. A Linux(R) ismertsége a projekten kívüli okoknak köszönhető, mint a sajtó vagy a cégek, amelyek linuxos szolgáltatásokat kínálnak. Ezidáig a nyílt forrású BSD-k nem rendelkeznek ilyen kiváltságokkal.

  3. A BSD fejlesztői gyakran több tapasztalattal rendelkeznek, mint a Linux(R) fejlesztői, így kevésbé érdekeltek abban, hogy a rendszert könnyen használhatóvá tegyék. Az új felhasználók általában kényelmesebbnek találják a Linux(R)ot.

  4. 1992-ben az AT&T beperelte a BSDI-t, a BSD/386 terjesztőjét azzal az indokkal, hogy a termék az AT&T tulajdonában lévő kódrészleteket tartalmaz. A bíróság 1994-ben lezárta az ügyet, de a per szelleme továbbra is kísérti az embereket. Mostanában, 2000 márciusában egy webes cikk is azt állította, hogy a bírósági ügy "nemrég fejeződött be".

    A név volt az egyik kérdés, amit a per tisztázott: az 1980-as években a BSD mint "BSD UNIX(R)" volt ismert. Az AT&T birtokolta kódok utolsó nyomainak eltávolításával a BSD elvesztette a UNIX(R) névhez való jogát. Ennek eredményeképp olyan hivatkozások olvashatók a könyvcímekben, mint "4.3BSD UNIX(R) operációs rendszer" és "4.4BSD operációs rendszer".

  5. Egyes megfigyelések szerint a BSD projektek szétdarabolódtak és ellenségesek egymással. A Wall Street Journal a BSD projektek "balkánizációjáról" beszél. A perhez hasonlóan, ez is nagyrészt ősi történetekre épül.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.