3. A CUPS nyomtatószerver beállítása

A CUPS szerver telepítése után néhány állomány módosításával végezhetjük el a szükséges beállításokat. Először is hozzunk létre (ha még nem létezne) vagy nyissuk meg az /etc/devfs.rules állományt és a cups csoport számára adjunk hozzáférést a rendszerünkben található összes nyomtatóra:

[system=10]
add path 'unlpt*' mode 0660 group cups
add path 'ulpt*' mode 0660 group cups
add path 'lpt*' mode 0660 group cups
add path 'usb/X.Y.Z' mode 0660 group cups

Megjegyzés:

Az X, Y és Z helyén a nyomtató /dev/usb könyvtárban szereplő értékeit adjuk meg. A nyomtatóhoz tartozó eszközleírót a dmesg(8) kimenetében találjuk meg ugenX.Y néven, amely egy szimbolikus link a /dev/usb könyvtárban található megfelelőjére.

Ezután az /etc/rc.conf állományba még vegyük fel a következő két sort:

cupsd_enable="YES"
devfs_system_ruleset="system"

Az iménti bejegyzések gondoskodnak a CUPS nyomtatószerver beüzemeléséről a rendszer indítása során, illetve töltik be az előbbi lépésben létrehozott helyi devfs szabályokat.

Bizonyos Microsoft(R) Windows(R) rendszert használó kliensekkel csak akkor fogunk tudni nyomtatni a CUPS esetében, ha a /usr/local/etc/cups/mime.types és /usr/local/etc/cups/mime.convs állományokban kivesszük a megjegyzésből ezt a sort:

application/octet-stream

Miután végrehajtottuk ezeket a módosításokat, az alábbi parancsok használatával vagy az operációs rendszerrel együtt indítsuk újra a devfs(8) és CUPS szolgáltatásokat:

# /etc/rc.d/devfs restart
# /usr/local/etc/rc.d/cupsd restart

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.