5. A CUPS kliensek beállítása

A CUPS szerver beállítása, illetve a nyomtatók telepítése és megosztása után a kliensek, vagyis a CUPS által kínált szolgáltatásokat elérni kívánó gépek beállítása következik. Ha csupán egyetlen gépünk van, amely egyszerre szerver és kliens, akkor az itt szereplő információk nagy részére nem lesz szükségünk.

5.1. UNIX(R) kliensek

A UNIX(R) kliensek esetében is a CUPS használatára lesz szükségünk. Miután rájuk is telepítettük, a CUPS által hálózaton megosztott nyomtatókat maguktól fel is ismerik a különböző munkakörnyezetek, például a GNOME vagy KDE nyomtatókezelői. Emellett a szerverhez hasonlóan a kliensen is el tudjuk érni a http://localhost:631 címen a CUPS helyi felhasználói felületét, ahol az "Administration" menüben az "Add Printer" gombbal tudunk felvenni a szervernél tapasztalt módon hasonlóhoz. Amikor viszont megjelenik a "Device" legördülő menü, akkor válasszuk az automatikusan felismert hálózati CUPS nyomtatót, vagy az ipp és http elemek valamelyikén keresztül adjuk meg a hálózati CUPS nyomtató IPP vagy HTTP alapú egységes forrásazonosítóját (URI) a következő formák valamelyikében:

ipp://szervernév-vagy-ip/printers/nyomtatónév
http://szervernév-vagy-ip:631/printers/nyomtatónév

Ha a CUPS kliensek valamiért nem látnák a hálózaton megosztott nyomtatókat, akkor próbáljuk meg hozzáadni a /usr/local/etc/cups/client.conf állományhoz a következő sort:

ServerName szerver-ip

Ahol a szerver-ip helyére írjuk be a hálózatunkon található CUPS szerver helyi IP-címét.

5.2. Windows(R) kliensek

A Windows(R) XP előtti változatai nem képesek együttműködni a hálózaton megosztott IPP alapú nyomtatókkal. A Windows(R) XP rendszertől kezdődően azonban már rendelkeznek a szükséges támogatással, ezért itt már nagyon könnyű beállítani a CUPS nyomtatókat. Ehhez rendszeradminisztrátorként futtassuk a Windows(R) a nyomtatók hozzáadásához tartozó varázslóját, ahol válasszuk a "Hálózati nyomtató" típust, majd a következő formában töltsük ki az eszköz forrásazonosítóját:

http://szervernév-vagy-ip:631/printers/nyomtatónév

Ha az IPP támogatását még nem tartalmazó régebbi Windows(R) változatunk van, akkor a CUPS szolgáltatásait a net/samba3 szerveren keresztül tudjuk elérhetővé tenni, azonban ennek bemutatásával itt most nem foglalkozunk.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.