Συνεισφέροντας στο FreeBSD

Jordan Hubbard

Γράφτηκε από τον  

Κυριάκος Κεντρωτής

Μεταφράστηκε από τον  
Αναθεώρηση: 43184
Νομική Σημείωση
Τελευταία τροποποίηση στις 2013-11-13 07:52:45 από hrs.
Περίληψη

Αυτό το άρθρο περιγράφει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα άτομο ή μια οργάνωση να συνεισφέρει στο FreeBSD.

[ HTML σε τμήματα / HTML σε ένα τμήμα ]

Πίνακας Περιεχομένων
1. Τι χρειάζεται
2. Πως μπορείτε να συνεισφέρετε
Ευρετήριο

Θέλετε να συμβάλλετε στο FreeBSD λοιπόν; Αυτό είναι υπέροχο! Το FreeBSD βασίζεται στη συνεισφορά των χρηστών για να επιβιώσει ως έργο. Οι συνεισφορές σας δεν είναι απλώς καλοδεχούμενες, αλλά είναι ουσιαστικές προκειμένου το FreeBSD να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Δεν είναι ανάγκη να είστε προγραμματιστής ή φίλος με την κεντρική ομάδα του FreeBSD για να γίνει η συνεισφορά σας αποδεκτή. Το FreeBSD αναπτύσσεται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στην ομάδα ανάπτυξης υπάρχουν άτομα διαφόρων ηλικιών ή γνωστικών αντικειμένων. Οι εργασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν είναι αρκετές όμως. Πολλές φορές είναι περισσότερες από ότι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που είναι διαθέσιμοι στην ομάδα του FreeBSD. Γι αυτό είναι πάντοτε καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια.

Το FreeBSD είναι υπεύθυνο για ένα ολόκληρο λειτουργικό περιβάλλον, κι όχι μόνο για ένα πυρήνα ή μερικά διάσπαρτα εργαλεία. Έτσι, η λίστα των εργασιών που πρέπει να γίνουν καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο εύρος: από την τεκμηρίωση, τη δοκιμή και την παρουσίαση, μέχρι το πρόγραμμα εγκατάστασης του συστήματος και τα πολύ εξειδικευμένα θέματα της ανάπτυξης του πυρήνα. Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι μπορούν να συνεισφέρουν με εποικοδομητικό τρόπο στο έργο ανάπτυξης του FreeBSD, όποιες γνώσεις και να έχουν.

Μας ενδιαφέρει επίσης και κάθε επικοινωνία με εμπορικούς οργανισμούς, εφόσον δραστηριοποιούνται σε κάποιο χώρο σχετικό με το FreeBSD. Χρειάζεστε μια ειδική επέκταση για να δουλέψει το προϊόν σας; Θα μας βρείτε δεκτικούς στα αιτήματα σας· ειδικά όταν είναι ρεαλιστικά. Δουλεύετε πάνω σε ένα προϊόν βασισμένο στο FreeBSD; Παρακαλούμε ενημερώστε μας. Μπορεί να συνεργαστούμε με κάποιο τρόπο χρήσιμο και στις δύο πλευρές. Ο κόσμος του ελεύθερου λογισμικού έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις σε πολλές υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη, την πώληση και τη συντήρηση του λογισμικού. Αξίζει, αν όχι να ασχοληθείτε μαζί του, τουλάχιστον να έχετε υπόψη σας πως λειτουργεί.

1. Τι χρειάζεται

Η λίστα εργασιών και μικρότερων έργων που ακολουθεί είναι μια ενδεικτική συλλογή από ιδέες για υλοποίηση και αιτήματα των χρηστών του FreeBSD.

1.1. Εργασίες που δε χρειάζονται προγραμματιστές

Αρκετοί άνθρωποι που σχετίζονται με το FreeBSD δεν είναι προγραμματιστές. Το έργο περιλαμβάνει συγγραφείς τεκμηρίωσης, σχεδιαστές ιστοσελίδων και ανθρώπους που το υποστηρίζουν. Το μόνο που χρειάζεται για να συνεισφέρει κάποιος στο έργο αυτής της ομάδας είναι η διάθεση να επενδύσει λίγο χρόνο και η θέληση για γνώση.

 1. Διαβάστε τη λίστα συχνών ερωτήσεων (FAQ) και το Εγχειρίδιο του FreeBSD. Αν κάτι δεν εξηγείται σωστά, περιέχει ξεπερασμένες πληροφορίες ή είναι εντελώς λάθος, ειδοποιήστε μας. Ακόμα καλύτερα, στείλτε μας μια διόρθωση (η SGML δεν είναι δύσκολη στην εκμάθηση, αλλά πάντα δεχόμαστε και διορθώσεις σε μορφή απλού κειμένου ASCII).

 2. Βοηθήστε στη μετάφραση της τεκμηρίωσης του FreeBSD στη μητρική σας γλώσσα. Αν υπάρχει ήδη τεκμηρίωση στη γλώσσα σας, μπορείτε να βοηθήσετε στη μετάφραση επιπρόσθετων κειμένων ή να επιβεβαιώνετε ότι η μετάφραση είναι ενημερωμένη. Πρώτα, κοιτάξτε στις απαντημένες ερωτήσεις σχετικά με τις μεταφράσεις στο Βασικό Οδηγό για την Τεκμηρίωση του FreeBSD. Το να στείλετε μία μετάφραση δεν σας καθιστά υπεύθυνο να μεταφράσετε όλη την τεκμηρίωση του FreeBSD. Ως εθελοντής μπορείτε να μεταφράσετε όσα κείμενα θέλετε ή μπορείτε· όσο πολλά, μεγάλα, μικρά ή λίγα είναι αυτά. Μόλις αρχίσει κάποιος τη μετάφραση της τεκμηρίωσης του FreeBSD σε μια γλώσσα, σχεδόν αμέσως αρχίσουν να συνεισφέρουν κι άλλοι στην προσπάθεια. Αν έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να μεταφράσετε μόνο ένα μέρος της τεκμηρίωσης, παρακαλούμε μεταφράστε τις οδηγίες εγκατάστασης.

 3. Να διαβάζετε περιστασιακά (ή καθημερινά) τις ηλεκτρονική λίστα γενικών ερωτήσεων του FreeBSD και ομάδα συζητήσεων comp.unix.bsd.freebsd.misc. Το να μοιράζεστε την εμπειρία σας και να βοηθάτε ανθρώπους να λύσουν τα προβλήματά τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Μερικές φορές μπορεί να μάθετε και κάτι νέο μέσα από αυτή τη διαδικασία! Επίσης αυτές οι συζητήσεις μπορεί να σας δώσουν ιδέες για καινούρια ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε.

1.2. Εργασίες για προγραμματιστές

Στις περισσότερες από τις εργασίες που αναφέρονται εδώ χρειάζεται είτε σημαντική επένδυση χρόνου ή μία σε βάθος γνώση του πυρήνα του FreeBSD ή και τα δύο. Υπάρχουν επίσης πολλές εργασίες οι οποίες είναι ταυτόχρονα χρήσιμες και αρκετά εύκολες ακόμη και για κάποιον «hacker του σαββατοκύριακου».

 1. Αν τρέχετε FreeBSD-CURRENT και έχετε γρήγορη σύνδεση στο Internet, υπάρχει ένας εξυπηρετητής στο current.FreeBSD.org που «χτίζει» μια πλήρη έκδοση κάθε μέρα. Προσπαθήστε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση από εκεί και κάντε αναφορά για οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή μετά από αυτήν.

 2. Διαβάστε τη ηλεκτρονική λίστα αναφορών προβλημάτων του FreeBSD. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο μπορείτε να σχολιάσετε εποικοδομητικά ή κάποιο patch το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να βρείτε κάποιο πρόβλημα το οποίο σας φαίνεται ενδιαφέρον και μπορεί να το διορθώσετε οι ίδιοι.

 3. Αν γνωρίζετε οποιεσδήποτε διορθώσεις προβλήματος οι οποίες έχουν εφαρμοστεί επιτυχημένα στον κλάδο ανάπτυξης -CURRENT αλλά δεν έχουν συγχωνευτεί με τον κλάδο -STABLE μετά από κάποιο λογικό διάστημα (συνήθως μερικές βδομάδες), στείλτε στον committer μια ευγενική υπενθύμιση.

 4. Βοηθήστε μας να ξεχωρίσουμε το λογισμικό από εξωτερικές ομάδες και να μετακινήσουμε τέτοια προγράμματα στον κατάλογο src/contrib του πηγαίου κώδικα.

 5. Σιγουρευτείτε ότι τα προγράμματα του src/contrib έχουν ενημερωθεί στις τελευταίες διαθέσιμες εκδόσεις.

 6. Μεταγλωττίστε τον πηγαίο κώδικα (ή ένα μέρος του κώδικα) με επιπλέον ειδοποιήσεις πιθανών λαθών (compiler warnings) και διορθώστε ότι λάθη βρείτε.

 7. Διορθώστε τις προειδοποιήσεις λάθους (warnings) για τα ports τα οποία χρησιμοποιούν μη αποδεκτές κλήσεις, όπως η συνάρτηση gets(), ή συμπεριλαμβάνουν παλιά αρχεία include, όπως το malloc.h.

 8. Αν έχετε συνεισφέρει αλλαγές για κάποια ports και χρειάστηκαν αλλαγές για να δουλέψει το αντίστοιχο λογισμικό σωστά σε FreeBSD, στείλτε τις αλλαγές σας στους αρχικούς δημιουργούς του λογισμικού (αυτό θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη όταν θα κυκλοφορήσουν τη νέα έκδοση).

 9. Προσπαθείστε να βρείτε αντίγραφα από επίσημα πρότυπα όπως το POSIX(R). Μπορείτε να βρείτε συνδέσμους σχετικά με αυτά τα πρότυπα στην ιστοσελίδα FreeBSD C99 & POSIX Standards Conformance Project. Συγκρίνετε την συμπεριφορά του FreeBSD με την απαιτούμενη από τα πρότυπα. Αν η συμπεριφορά διαφέρει, ιδιαίτερα σε λεπτά ή δυσδιάκριτα σημεία των προδιαγραφών, στείλτε μια αναφορά προβλήματος σχετικά με αυτό. Αν είναι δυνατόν σκεφτείτε ένα τρόπο να διορθώσετε το πρόβλημα και συμπεριλάβετε το patch στην αναφορά σας. Αν θεωρείται ότι τα πρότυπα είναι λανθασμένα, θέστε ερώτημα στον οργανισμό του προτύπου να εξετάσει το θέμα.

 10. Μπορείτε ακόμη να προτείνετε επιπλέον εργασίες για αυτή τη λίστα!

1.3. Εργασία Μέσω της Βάσης Αναφορών Προβλημάτων (PR database)

Η λίστα αναφορών προβλημάτων του FreeBSD περιέχει όλες τις γνωστές αναφορές προβλημάτων και τα αιτήματα αναβάθμισης τα οποία έχουν υποβάλλει σε αυτή οι χρήστες του FreeBSD. Σε αυτή υπάρχουν εργασίες τόσο για προγραμματιστές όσο και για μη προγραμματιστές. Ένας τρόπος να βοηθήσετε την ανάπτυξη του FreeBSD είναι να διατρέξετε (μία η περισσότερες φορές) τη λίστα προβλημάτων, ψάχνοντας για κάτι που σας ενδιαφέρει. Μερικές από αυτές τις αναφορές προβλημάτων σχετίζονται με πολύ απλές εργασίες. Πολλές φορές αρκεί μία σύντομη ματιά για να επιβεβαιωθεί ότι η προτεινόμενη διόρθωση κάποιου προβλήματος είναι σωστή. Άλλες φορές οι αλλαγές που χρειάζονται είναι πιο δύσκολες ή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση ακόμα.

Αρχίστε με τις αναφορές προβλημάτων που δεν έχουν εκχωρηθεί σε κάποιον άλλον. Αν η αναφορά είναι καταχωρημένη σε κάποιον, αλλά βλέπετε ότι είναι κάτι που μπορείτε να χειριστείτε, ειδοποιήστε με email τον υπεύθυνο της αναφοράς και ρωτήστε αν μπορείτε να δουλέψετε πάνω σ' αυτήν. Ίσως ο υπεύθυνος έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες διορθώσεις και σας δώσει κάτι για δοκιμή ή έχει ήδη κάποιες ιδέες που μπορείτε να συζητήσετε μαζί του.

1.4. Διαλέξτε κάποιο αντικείμενο από την σελίδα με τις «ιδέες».

Η λίστα FreeBSD των έργων και των ιδεών για εθελοντές είναι επίσης διαθέσιμη για ανθρώπους με διάθεση να συνεισφέρουν στο έργο του FreeBSD. Η λίστα ανανεώνεται τακτικά και περιλαμβάνει αντικείμενα για ενασχόληση τόσο για προγραμματιστές όσο και για μη προγραμματιστές και παρέχει πληροφορίες για κάθε έργο.

Αυτό το κείμενο, και άλλα κείμενα, μπορεί να βρεθεί στο ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/

Για ερωτήσεις σχετικά με το FreeBSD, διαβάστε την τεκμηρίωση πριν να επικοινωνήσετε με την <questions@FreeBSD.org>.

Για ερωτήσεις σχετικά με αυτή την τεκμηρίωση, στείλτε e-mail στην <doc@FreeBSD.org>.