4. Támogatás

Ahogyan a Linux(R), a FreeBSD is rengeteg támogatást nyújt, léteznek ingyenes és kereskedelmi támogatási formák is.

4.1. Ingyenes lehetőségek

  • A FreeBSD az egyik legjobban dokumentált operációs rendszer, és a dokumentációja egyaránt elérhető a rendszer részeként és az Interneten is. A man oldalak világosak és tömörek és működő példákat is tartalmaznak. A FreeBSD kézikönyv háttérinformációkat és konfigurációs példákat nyújt majdnem minden feladathoz, amin egy FreeBSD felhasználó keresztül mehet a rendszer használata során.

  • A FreeBSD sok levelezési listával rendelkezik, ahol a válaszok archiválva vannak és teljes mértékben kereshetőek. Ha olyan kérdése van, amelyre a Kézikönyv nem ad választ, nagy valószínűséggel azt már megválaszolták valamelyik levelezési listán. A Kézikönyv és a levelezési listák több nyelven is elérhetőek, amelyek mindegyike könnyen fellelhető a http://www.FreeBSD.org. oldalon.

  • Sok FreeBSD IRC csatorna, fórum és felhasználói csoport létezik. Tekintse meg a http://www.FreeBSD.org/support.html oldalt a választékért.

Ha FreeBSD adminisztrátort, fejlesztőt, vagy konzulenst keres, küdjön egy levelet a munka leírásával és földrajzi helyzetével a e-mail címre.

4.2. Kereskedelmi lehetőségek

Sok cég nyújt kereskedelmi támogatást a FreeBSD-hez. A következő címeken találhat egy közeli céget:

Ezen kívül létezik egy kezdeményezés, hogy a BSD rendszeradminisztrátorok tanúsítványt szerezhessenek: http://www.bsdcertification.org.

Ha a projektje Common Criteria tanúsítványt igényel, a FreeBSD-ben található TrustedBSD MAC keretrendszer megkönnyítheti a certifikációs folyamatot.

Ha kérdése van a FreeBSD-vel kapcsolatban, a következő címre írhat (angolul): <questions@FreeBSD.org>.

Ha ezzel a dokumentummal kapcsolatban van kérdése, kérjük erre a címre írjon: <gabor@FreeBSD.org>.